Zieke dieren
Kippen en vogels laten het pas laat zien dat ze ziek zijn. Zit uw kip of vogel stil in een hoekje, ziet hij bleek of wordt hij mager? Neem dan zeker contact met ons op.
Legnood
Bij legnood blijft het ei vastzitten in de buik van de kip of vogel. Het is belangrijk dat het ei eruit komt, maar het mag absoluut niet breken. Extra calcium, een warm bad, glijmiddel en een rustige plek kan de vogel of kip helpen. Het is belangrijk dat een vogel of kip altijd voldoende toegang heeft tot grit, zodat ze genoeg calcium binnen krijgt.
Luchtweginfecties
Kippen hebben een gevoelig ademhalingsstelsel, waardoor luchtweginfecties regelmatig voorkomen. Als een kip echt benauwd wordt kan hij met open bek gaan ademen. Voor een benauwde kip kan eten en drinken heel lastig worden en een kip die niet eet of drinkt, verzwakt snel. Let daarom goed op bij luchtweginfecties en bel ons op tijd.
Wormen en cocciodiose
Wormen en coccidiose komen bij vogels en kippen veel voor. Ze worden mager, groeien langzaam, hebben afwijkende mest, krijgen een blekere kam en worden steeds zieker. De meest voorkomende wormen zijn de gaapworm, haarworm, spoelworm en lintworm. Het is belangrijk met een zieke vogel of kip op tijd naar de dierenarts te gaan.
Kalkpoten
Bij kalkpoten zitten er beenmijten onder de schubben van de poten van de kip. Daar kan een kip veel last van hebben. Je herkent kalkpoten door opgezette schubben en witte kalk aan de buitenkant.
Mijten en luizen
Ook deze beestjes komen veel voor in de omgeving van kippen. Als het er teveel worden wordt het een plaag en raakt de vogel of kip ziek en verzwakt. Ze kunnen ook kale plekken en jeuk krijgen. De meest voorkomende zijn bloedluis, veerluis en kopluis.