Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?
In het eerste jaar wordt een pup gevaccineerd tegen de meest voorkomende besmettelijke hondenziekten. Dat gebeurt meestal als volgt:
- Vaccinatie op 6 weken
Deze vaccinatie beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvo.
Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen.
- Vaccinatie op 9 weken
Deze beschermt tegen hondenziekte, hepatitis en parvo en de ziekte van Weil.
- Vaccinatie op 12 weken
Dit is een boostervaccinatie, zodat uw pup voor een jaar beschermd is.
Het herhalen van de vaccinaties is belangrijk omdat het immuunsysteem van jonge dieren nog niet volledig ontwikkeld is. De eerste vaccinatie beschermt wel, maar niet voor lang. Na de drie inentingen heeft je pup voldoende immuniteit voor zijn eerste levensjaar.
Daarna moet de vaccinatiestatus van je hond elk jaar opnieuw worden geboosterd. Een goed vaccinatieschema is maatwerk. Vaccinatie tegen kennelhoest en leptospirose moet jaarlijks worden hernieuwd. Vaccinaties tegen hondenziekte en hepatitis zijn drie jaar werkzaam.
We vaccineren op maat, afgestemd op wat uw dier nodig heeft. Afhankelijk van het risico op besmetting, kun je je hond daarnaast laten vaccineren tegen meer ziekten.
- Kennelhoest
Deze vaccinatie wordt aangeraden als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden. Daarnaast is de vaccinatie meestal verplicht als uw hond naar de hondenschool gaat of naar een dierenpension.
Deze vaccinatie gebeurt voor het eerst op de leeftijd van 6 of 9 weken en is een jaar werkzaam.
- Hondsdolheid (rabiës)
Deze vaccinatie is verplicht voor honden die naar het buitenland reizen. Deze vaccinatie moet gebeuren ten minste 21 dagen voor de reis en is 3 jaar geldig.
Bij reizen naar het buitenland is ook een chip en een geldig Europees Dierenpaspoort verplicht.
U ontvangt korting bij het vaccineren van meerdere dieren tegelijk of bij het combineren van vaccinaties.
Wanneer u op het spreekuur komt voor vaccinatie wordt ook gelijk een algemene check van de gezondheidsstatus van uw huisdier uitgevoerd en is er gelegenheid voor het stellen van vragen hierover. Ook is dit een handig moment om te denken aan ontwormen en vlooien-/tekenbestrijding. De assistente aan de balie kan u hier verder mee helpen.